Het was rustig op vrijdagavond 5 juli tijdens de nachtvlindernacht. Misschien kwam het omdat het niet tijdens de Nationale Nachtvlindernacht viel, misschien was er een andere reden, maar het weer en de vlinders waren gelukkig top.
Iets na 10 uur waren de lichtopstellingen klaar en de bomen besmeerd. In het Trefpunt werd in een korte presentatie wat verteld over nachtvlinders en de soorten die er rond 5 juli te zien zijn. Daarna was het wachten op de vlinders.
Eerst kwamen er wat kleine motjes, maar daarna verschenen er steeds meer vlinders, zowel bij de lampen als op het smeer. Daarbij was de variatie erg groot. De grijsgevlekte grasmineermot is heel klein, een paar mm slechts. Het zwart weeskind, de zomervlinder en de vliervlinder daarentegen zijn behoorlijk groot, ook deze lieten zich zien. De grootste vlinders en meestal hoogtepunt van een nachtvlinderavond zijn de pijlstaarten, ze kwamen dit keer wel langs, maar weigerden even op het doek te gaan zitten.
Ook zijn er altijd andere bezoekers op zo’n avond, zo kwam er dit keer een grote groene sabelsprinkhaan van het smeer snoepen en zat er een bosspitsmuis achter een van de doeken.
Toen de laatste bezoekers ergens tussen 1 en half 2 vertrokken, bleven de 4 organisatoren (Aria, Marcella, Rixte en Meindert) over. En omdat er steeds weer nieuwe vlindersoorten verschenen, werd het laat, zo laat dat bij vertrek de lucht in het noordoosten alweer wat licht begon te worden.
Het was een topavond wat betreft de vlinders. Het was erg gezellig en er werden uiteindelijk ook nog meer dan 100 verschillende soorten vlinders gezien, van klein tot groot, van zeldzaam tot zeer algemeen, van bruin en een beetje saai tot mooi gekleurd.
Hopelijk kunnen we in september nog zo’n avond organiseren met weer een heleboel vlinders en ook een hoop bezoekers.
 
Verslag en foto’s: Meindert en Rixte Boskma