Ruim voor acht uur is onze post Lührs, boven op de Skiberg van Bergschenhoek, bemand. Het is dan nog koud en grauw. Het kwik komt deze ochtend niet boven de negen graden.

We tellen tot twaalf uur met een vaste club tellers, aangevuld met mensen die een tijdje komen tellen. Totaal zo’n man of twintig. Niet alleen mannen hé, gelukkig ook vrouwen en jeugdigen. Dat maakt het een gezellige boel!Veel vaste zaterdagochtendsporters vragen zich nieuwsgierig af wat die mensen met verrekijkers boven op ‘hun’ berg doen. Zelfs Rico Verhoeven komt even buurten. Echt waar!

In de loop van de ochtend krijgen we een klein beetje zon, maar de wind uit het zuidoosten houdt het koud.Wat tellen we? Elke vogel, behalve postduiven. De vogels die stijf ter plaatse blijven, zoals ekster en fazant tellen we één keer. Vlaamse gaai ook, maar een compact groepje van 14 exemplaren beschouwen we toch echt als trek. Dat is ook van toepassing op een groep zwarte kraaien.

Verder zien we veel spreeuwen, zanglijsters en aalscholvers. Grote afwezige is de graspieper. Gelukkig tellen we wel een paar veldleeuweriken, 3 sperwers en zelfs een blauwe kiekendief. En oh ja, een mooie lepelaar en drie grote zilverreigers. We genieten van een prachtig groepje staartmezen. Wat een mooie ochtend!

     

     

Om twaalf uur zijn we stijf van de kou en gaan we huiswaarts.

Zie hier onze resultaten.


Tot volgend jaar...