Temperatuur 30° Celsius – Aanwezig 30 Rotta Rangers

Op deze tropische zaterdag hadden we een ochtendploeg van 15 kanjers en ’s middags ook 15 dappere Rangers. Water meenemen was dit keer verplicht en je van tevoren goed insmeren was ook een duidelijke afspraak. Ook de gidsen hadden liters water bij zich.

De wandelroute was aardig in de schaduw van bomen/struiken en duurde dit keer slechts 3 kwartier. Tijdens de voorbereiding van deze excursie viel het ons op, dat er al op veel plaatsen gemaaid was. Toch wist Ellen nog een mooi niet gemaaid plekje, maar………..de Brandnetels stonden er wel erg hoog. Er moest dus wat geïmproviseerd worden.


Eerst zijn we onder leiding van Ina eens in onze eigen Rotta-tuin gaan kijken. En bij de Vlinderstruik was het gelijk raak!: Koolwitjes, een Atalanta, een Kleine vos en een Dagpauwoog. Eigenlijk kwamen de vlinders dit keer het beste uit de verf, logisch toch bij zo’n hoge temperatuur. Verderop hebben we ook nog de Distelvlinder, het Bont zandoogje en het Landkaartje gezien. Onze zoekkaarten kwamen goed van pas. Via ‘Vogelbescherming’ kun je een vlinderzoekkaart met de 20 bekendste vlinders in Nederland downloaden. Ook de hommels lieten zich onderweg mooi zien. Vooral de Aardhommel met het witte kontje en ook de Steenhommel met het rode kontje. Onze 30 helden kregen via de mail een hommel(kleur)plaat om de verschillende soorten te kunnen ontdekken. Een eerste reactie was: ‘Nu kan ik precies zien welke hommels er in mijn Lavendel zitten.’

Ook Johan, onze huisimker, heeft van alles verteld over de wondere wereld van de bijen en we hebben ook gekeken naar het verschil tussen wespen en zweefvliegen. Veel van hen zijn geel-zwart. Onderweg hebben we geen wesp (met z’n dunne wespentaille) gezien, maar wel verschillende soorten zweefvliegen. Ilse had een behoorlijk groot wespennest meegenomen: wat een kunstwerk!

Omdat er vrij weinig bloeiende planten waren, hebben we ook niet zo heel veel insecten gezien. Op een witte schermbloemige plant - Wilde peen(?) – was wel wat te zien namelijk Rode soldaatjes, die het wel erg druk met elkaar hadden. Op Zuring hebben we de Zuringhaantjes ontdekt. Langs de kant van het water zag je mooi de Rietpluimen, de sigaren van de Lisdodde, het Harig wilgenroosje met de mooie roze bloemetjes en een fel roze waterplant: de Kattenstaart. Af en toe scheerden er Oeverlibellen en waterjuffers over ons heen. Na 3 kwartier was de meeste energie er bij de kinderen wel uitgezweet: ‘Moeten we nog ver lopen?’. De belofte van een lekker ijsje in HET TREFPUNT hield ze nog net op de been.

Het thema ‘Vruchten en zaden’ plannen we vaak in de herfst. Als je ziet wat er nu al aan vruchten en zaden zijn………. De Kastanjebomen op ons terrein zitten bo(o)mvol met nog groene bolsters. Rozenbottels zie je al overal. We hebben met de kinderen nog wat zitten peuteren aan de peultjes (hauwen) van Raapzaad (?): ‘Het lijken net superkleine steentjes die erin zitten’. De ochtendploeg heeft 2 notenbomen ontdekt met heel veel nog onrijpe walnoten. Ook bramen zie je al in overvloed. Heerlijk, maar het kost wel wat pijn en moeite om ze te pakken te krijgen. De witte bloemen in de Braamstruiken zijn niet van de Braam zelf, maar ze zijn van een superklimmer: de Haagwinde, ook wel pispotjes (excusez le mot) genoemd. Ook het broertje/zusje, de Akkerwinde, zagen we onderweg.

Ondanks de hitte hebben we toch best weer veel gezien. Het laatste kwartiertje ’s middags hebben we binnen lekker wat zitten nakletsen met een groot glas water en een biscuitje. Het is nog nooit voorgekomen, dat we geen limonade gedronken hebben.

Graag willen wij iedereen hartelijk bedanken voor zijn/haar aandeel in deze tropische excursiedag van de Rotta Rangers.

In de zomervakantie - op zaterdag 23 augustus 2014 - is de volgende kinderactiviteit van Rotta namelijk ‘Kriebelbeestjes’ (met onder andere bodemdiertjes), alleen ‘s middags van 13.30 uur tot 15.30 uur. Aanmelden vanaf 9 augustus 2014 bij Ben Huber via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..