De natuur om van te smullen - Rangers - 20 september 2014. Bij iedere kinderexcursie probeer je als leiding om alle zintuigen aan hun trekken te laten komen. Horen-zien-voelen-ruiken is vaak geen probleem; maar proeven wel. Deze ronde was proeven juist het allerbelangrijkste.

Na onze natuurwandeling was er bij ‘Het Trefpunt’ een echte natuur-proeverij. 23 enthousiaste Rangers durfden het aan om 7 lekkere natuurdingetjes te proeven. In de inleiding ging Carlo even terug naar de Prehistorie naar de voedselverzamelaars. Deze oermensen haalden hun boodschappen uit de natuur en niet uit de supermarkt. Veel planten-vruchten-zaden kun je eten, maar echt niet alles. Soms gebruik(t)en mensen planten als medicijn. In de kloosters van Toen was ook vaak een ziekenzaal. De apotheek was buiten in de kruidentuin. Ellen heeft ’s morgens de Rangers van alles verteld hoe planten als medicijn gebruikt werden. Ze gebruikte hierbij ‘Heilzame planten’ van de ANWB (helaas niet meer leverbaar) en ‘Planten en hun legende’ – leuke anekdotes om aan kinderen te vertellen. Onderweg hebben we wat langer stilgestaan bij de Brandnetel. Het is een (waard)plant waar verschillende vlinders hun eitjes op afzetten. Je kunt er ook lekker soep van maken. Dan moet je wel jonge planten ‘koppen’. De oudere Brandnetels zijn ‘taai’ en de bloemetjes zijn niet lekker. Die brandnetelsoep hebben we in Het Trefpunt – bijna – allemaal geproefd. Wist je dat je van Brandnetelvezels ook kleren kunt maken?

Zuring kun je als groente eten net als andijvie. Op een pas gemaaid veldje vonden we alweer jonge, malse Zuringbladeren, maar ook jonge Grote berenklauwbladeren – pas op!. Onze Rangers hebben de Zuringbladeren eens goed bekeken. Het resultaat: enkele Groen Zuringhaantjes en ook een klontje gele eitjes van hen aan de onderkant van het blad – zie foto’s.

Kleine huisslakjes, zoals de Barnsteenslak, zag je overal voorbij schuiven. Het bloemetje van de Kamille en het Madeliefje hebben we samen met elkaar vergeleken. Je kunt er allebei thee van zetten.

Onderweg werden we regelmatig geëscorteerd door fladderende Koolwitjes en behoorlijk wat Landkaartjes. Op de berg met ‘De Badkuip’ hebben we wat gedronken en zagen we hoog in de lucht 2 Buizerds zweven. Een blauwe Reiger kwam ‘schreeuwend’ even langs. Af en toe bleven we onderweg vol bewondering staan kijken naar het web van een Kruisspin.

Terug bij HET TREFPUNT was het proeven/smullen geblazen: een Hazelnootkoekje; crackers met Bramenjam, Vlierbessenjam en honing van onze eigen imker Johan; een Walnotenkoekje; verse Muntthee en niet te vergeten Brandnetelsoep. De belangrijkste recepten zijn doorgestuurd. De Kastanjebomen op ons eigen terrein hebben ook dit keer weer heel wat kinderen blij gemaakt met hun vruchten. De Paardenkastanje is meer speelgoed dan smikkelwaar. De Tamme kastanje kun je wel eten/poffen.

 

Helaas lukte dat niet met de mini-Kastanjes, die bij AnneJette thuis aan een boompje hingen. Dankzij de inzet van diverse koekenbakkers en andere natuurproducenten is ‘De natuur om van te smullen’ een heerlijke succes-happening geworden. Ook de catering bedankt voor hun inzet. In totaal hebben 14 mensen meegewerkt aan deze kinderactiviteit van Rotta.

Tot de volgende keer op zaterdag 25 oktober 2014. Dan gaat het over ‘Paddenstoelen’