Roergangers: Henk Zomer en Jan Kees Hoek, Natuur- en vogelgids: Rien van der Vorm. Aantal deelnemers: 16 gezellige enthousiastelingen.

Henk Zomer is een geweldige roerganger. De avond voor de excursie heeft hij de parkeermeter en de toegangskaartenautomaat bij de Amsterdamse Waterleidingduinen (AWD) onklaar gemaakt, zodat wij gratis konden parkeren en gratis toegang tot de duinen hadden. Scheelt een paar euro’s. Henk, namens de hele groep, heel erg bedankt.

  

foto © Piet Mulder

foto © Piet Mulder

De AWD vormen een heel groot en een heel rustig natuurgebied bestaande uit bossen, struiken, grasvelden en watertjes. Er is veel afwisseling in begroeiing. In de duinen wordt voorgezuiverd rivierwater ingelaten, de fosfaten zijn er dan al uitgehaald. Dit water is bestemd voor de drinkwatervoorziening van Amsterdam en omstreken. Monica van Kleef en ik zijn met dit water grootgebracht en we voelen ons nog steeds prima. Het weer was goed en ’s middags werd het zelfs warm.

foto © Piet Mulder

We werden welkom geheten door allerlei Damherten. Ze trokken zich niets aan van dat clubje Rotta-gangers. Af en toe hoorden we wat mannetjes burlen, maar de vrouwtjes bleven rustig hun kostje bij elkaar scharrelen. Als vrouwtje heb je toch geen keus. We hebben veel gezien en gehoord: Schaatsenrijders op de watertjes, parende Libellen, een Aalscholver in een dode boom, Roodborsten (alleen gehoord), Meerkoeten, Wilde Eenden, Tafeleenden, Krakeenden, Kuifeenden, Wintertalingen, Slobeenden, een paartje Grote Zaagbekken, Futen, paartje Brilduikers, Koperwieken, Boomklever, Sperwers, een Spreeuw, Vinken, een Beflijster, Staartmezen en een Roodborsttapuit.

foto © Piet Mulder

Er zijn nog veel paddenstoelen te zien: Judasoren (Judas was de discipel die Jezus had verraden, hij kreeg berouw van zijn daad en heeft zich toen verhangen aan een Vlier), een beginnende Parasolzwam. De parasol is nog niet uitgeklapt en in deze vorm spreken we van trommelstok, een Oranje wasplaatje (groeit alleen op zeer schrale grond) en veel kleine paddenstoeltjes waarvan we de namen niet weten.

foto © Piet Mulder

Er staat een prachtig rode Kardinaalsmuts in volle glorie boven op een duin. Duindoorns, met en zonder bessen (mannetjes), staan er nog volop. De bessen worden gegeten door Koperwieken en Kramsvogels. We zien Datura’s of Doornappels. Deze planten zijn zeer giftig. Niet aankomen en niet eten dus.

Opvallend aan de excursies is dat er steeds meer fotografen meegaan. De verrekijker maakt steeds meer plaats voor het fototoestel. Het was een zeer aangename tocht. De koffie en het Rotta-voer hebben we betaald met het uitgespaarde parkeer- en toegangsgeld.

Dank aan de roergangers en de gids en aan alle deelnemers.

Piet Mulder