Visproject De Groenzoom op zaterdag 22 november 2014. Op de afgesproken plaats op de Meerweg te Berkel verzamelden zich vijf vissers, waaronder twee jonge visliefhebbers, en een verslaggevers van omroep Lansingerland. Ja, Rotta zit in de ether!

Op een heerlijke zonnige herfstmiddag hebben Piet Bak en Herman Groenewegen onder deskundige begeleiding van Arjan van der Lugt (Ravon) veel vis gevangen.
Ravon stelde deze dag haar vismateriaal ter beschikking. Speciale schepnetten, die stevig genoeg zijn, om door de bagger te trekken en een cuvetje om de vis makkelijker te kunnen herkennen om op naam te brengen.
Deze netten worden door Ravon zelf ontworpen, al hun praktijkervaring zit erin verwerkt. De schepnetten zijn bij Ravon aan te schaffen.
Jaap van Lien kwam nog even langs om ons succes te wensen en foto’s te schieten.

In het eerste vistraject visten we in nieuw aangelegd water, ondiep met een modderige kant. De vangst bestond uit: veel kleine modderkruipers, baars, zeelt en veel tiendoornige stekelbaarzen. De zeldzamere driedoornige stekelbaars hebben we niet gezien. De tuimelaar (geen dolfijn), die lijkt op de geelgerande watertor,  en de groene kikker werden ook aan inspectie op de kant onderworpen.

Het tweede vistraject was een oude watergang, dieper en met een hardere bodem dan in het nieuw aangelegde watergedeelte. De vangst bestond voornamelijk uit baarzen en riviergrondels.

We hebben ons goed geamuseerd. Piet en Herman (Rotta) en Arjan van der Lugt (Ravon) willen graag deze eerste stap van visproject De Groenzoom samen met vrijwilligers vanuit Ravon en Rotta continueren. Afgesproken is om op de sites van Rotta en Ravon geïnteresseerden te benaderen om deel te nemen aan het visproject. Met name belangstellenden uit de omgeving die vier keer per jaar (buiten de zomerperiode) één tot anderhalf uur buiten in de natuur het leuk vinden om met het schepnet te vissen willen we enthousiast maken.
Na verloop van tijd kan een visatlas voor ons gebied worden samengesteld.

Oproep
Mensen die belangstelling hebben om met een schepnet vis te vangen en in een cuvet nader te bestuderen kunnen zich opgeven bij: Herman Groenewegen email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..


Foto's: Jaap van Lien