Natuurmonumenten nodigt alle inwoners van Rotterdam en Lansingerland, en in het bijzonder leden van Rotta, uit om mee te doen met het beheer van het natuur- en recreatiegebied Vlinderstrik (Schiebroekse Polder en Zuidpolder).

Recreëren

Ook voor inwoners in de stedelijke omgeving is het prettig om te kunnen genieten van de natuur vlakbij huis. Natuurmonumenten werkt daarom samen met de gemeenten Rotterdam en Lansingerland en enkele boeren aan meer ruimte voor natuur en recreatie in de polders aan de noordrand van Rotterdam. Hierdoor worden de laatste stukjes groen in dit gebied beschermd en hebben inwoners straks samen met (klein)kinderen, familie en buurtgenoten een mooie plek om te recreëren en tot rust te komen.

Vrijwilligers

Vorig jaar heeft Natuurmonumenten de gemeentelijke gronden in polder Schieveen in beheer gekregen. Met ingang van dit jaar mag Natuurmonumenten ook de Schiebroekse Polder en Zuidpolder gaan beheren. In de tweede helft van 2015 gaan de gemeenten deze polders herinrichten voor natuur en recreatie. Ook gaat de aanleg verder van het Polderpad, het fietspad door de polder van de Rotte naar de Schie. Daarnaast komen er natuurvriendelijke oevers en treft men maatregelen voor een meer natuurlijk waterbeheer.

Dit voorjaar maken de gemeenten en Natuurmonumenten al een begin met het verfraaien van de entree van het groengebied, nabij metrostation Rodenrijs. De karakteristieke houten melkschuur die hier in een weiland staat, wordt in oude luister hersteld. De schuur zal gaan fungeren als vrijwilligers- en educatieruimte en bescheiden infopunt. Rondom de melkschuur komt een tuin vol wilde bloemen. In het najaar zullen ook bomen en struiken worden geplant. De werkzaamheden aan de melkschuur starten in april.

Natuurmonumenten werkt samen met boeren om de graslanden in het gebied te onderhouden, maar ook vrijwilligers zijn nodig om het landschap te onderhouden en toegankelijk te maken. Vandaar dat de vereniging een nieuwe groep vrijwilligers opstart. We willen daarbij graag samenwerken met Rotta, waar al veel mensen actief en betrokken zijn bij de natuur van Rotterdam en omgeving. We zoeken onder andere mensen die graag de handen uit de mouwen steken en in de buitenlucht zijn. Een van de eerste klussen is het onderhouden van de wilde-bloementuin met o.a. natuurvriendelijke oevers en beplantingen. Ook zoeken we vrijwilligers die het infopunt melkschuur willen bemensen. Vrijwilligers zullen hiervandaan mensen de weg wijzen door het gebied of schoolklassen ontvangen voor leuke activiteiten van OERRR

Op de ledenavond van Rotta op 28 april zal Natuurmonumenten een nadere toelichting geven over de plannen in het gebied en de vrijwilligersvacatures. Mensen met interesse in één van de vele vrijwilligersvacatures in dit gebied kunnen contact opnemen met boswachter Maurice Kruk via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. telefoon: 06-30469652.

 

foto Natuurmonumenten: Bloementuin @ Rob Doolaard

foto Natuurmonumenten: Beheer @ Rene Koster