Rotterdam heeft er vanaf 10 juni 300 hectare natuur- en recreatiegebied bij: de Zuidpolder, vlak boven Rotterdam The Hague Airport.

Natuurmonumenten Vlinderstrik

https://www.natuurmonumenten.nl/nieuws/nieuw-natuur-en-recreatiegebied-stadsrand-rotterdam

De gemeente heeft het gebied, met onder meer fiets- en wandelpaden en uitzichtpunten, vanmiddag overgedragen aan Natuurmonumenten. Groen aan de rand van de stad is volgens de gemeente Rotterdam van groot belang voor de leefbaarheid. Uit verschillende onderzoeken blijkt al jaren dat meer groen goed is voor de gezondheid.
Stadsbewoners hebben die natuur inderdaad hard nodig, zegt wetenschapsjournalist Mark Mieras. “De stad doet een ongelooflijk beroep op onze aandacht, die springt voortdurend van hot naar her. Dat kost ontzettend veel mentale energie, waardoor mensen tegen de middag soms al uitgeput zijn.”
Die drukke stadsomgeving heeft allerlei negatieve gezondheidseffecten, zegt Mieras. “Mensen zijn daardoor niet in staat om controle te houden over zichzelf. Ze gaan eerder zappen, meer snoepen en ook somberen.”
De natuur zorgt voor een rustpunt, waardoor we kunnen bijkomen. Mieras: “Het is wetenschappelijk te meten. Je kunt zien dat mensen er vitaler van worden. Het werkt daadwerkelijk als die vluchtheuvel die we nodig hebben.”
Herinrichting van de polders voor natuur en recreatie is daarom in volle gang. De noordkant van Rotterdam is niet het enige natuurgebied waarvan Natuurmonumenten het beheer op zich neemt. Dat gebeurt ook onder meer in Groningen (Kardinge en de Onlanden) en Utrecht (Haarzuilens).


Klik hier om het videoverslag te bekijken. 

Hoekse Park

In het recreatiegebied Rottemeren zijn een nieuw fietspad en een verbindend stukje recreatiegebied in gebruik genomen. Het project Hoekse Park Fase II (hoekje Meerweg, Kooilaan) is 17 juni 2015 officieel geopend. Wethouder van de gemeente Lansingerland, Jeroen Heuvelink, heeft samen met de hoogheemraden van Schieland en de Krimpenerwaard, dhr. van der Klugt en mw. van Zoelen, de openingshandeling verricht.

Dit gebied is ingericht als recreatief park met fiets-, wandel- en ruiterpaden, speelplekken en visstekken. Je kunt hier picknicken, spelen en over het blote voeten pad struinen. Voor de vissers zijn speciale visstekken gemaakt en over een aantal jaren kun je hier appels en peren plukken.
Het recreatieschap Rottemeren en het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard hebben hier samen gewerkt aan het aanleggen van natuurvriendelijke oevers die ervoor moeten zorgen, dat de waterkwaliteit in de hoofdwatergang in de nabije toekomst verbetert.

Kinderen, omwonenden en belangstellenden waren ruim vertegenwoordigd bij de opening en hebben kunnen genieten van dit nieuwe afwisselende stukje natuur. Voor de kinderen was er een speciaal programma met een speurtocht door het gebied.
Op de ledenavond van 28 juli zullen we een avondwandeling maken waarin we kennis kunnen maken met dit nieuwe stukje park.

Het Polderfietspad "van Rotte tot Schie"

http://www.vanrottetotschie.nl/polderpad/polderpad/

Dit project bestaat uit twee onderdelen. In het Hoekse Park West is ook op 17 juni een nieuw fiets-, wandel- en ruiterpad in gebruik genomen. Het nieuwe pad vormt de verbinding tussen het in 2009 aangelegde fiets- en wandelpad en de Hoeksekade. In het tracé zijn verschillende nieuwe bruggen aangelegd waardoor er tevens een recreatieve vaarroute is ontstaan.
De koeien van stadsboerderij ‘Het Lansingerland’ kunnen in de toekomst veilig oversteken. Voor hen is er in het tracé een speciale koeienoversteekplaats aangelegd.

Het project Hoekse Park Fase II werd mogelijk gemaakt door bijdragen vanuit de Stadsregio Rotterdam, de gemeente Lansingerland, de gemeente Rotterdam, de provincie Zuid-Holland, het hoogheemraadschap Schieland en de Krimpenerwaard en het Recreatieschap Rottemeren.