De Nationale NachtvlinderNacht, die dit jaar voor de elfde keer georganiseerd werd door De Vlinderstichting in samenwerking met de werkgroep Vlinderfaunistiek van EIS-Nederland, vond plaats op vrijdag 11 september 2015. Ook Natuur- en Vogelwacht Rotta deed weer mee, op het Trefpuntterrein aan de Hoeksekade.

Deze Nationale Nachtvlindernacht wordt georganiseerd om zo veel mogelijk mensen kennis te laten maken met nachtvlinders. Verspreid door heel Nederland wordt er naar nachtvlinders gekeken, onder begeleiding van ervaren nachtvlinderaars.

Nachtvlinders zijn normaal gesproken niet zo gemakkelijk te zien en dus moeten ze gelokt worden. Dat gebeurt met speciale lampen en met zoete lokmiddelen zoals stroop. Dan wordt opeens zichtbaar hoeveel verschillende nachtvlinders er voorkomen. In Nederland zijn dat er meer dan 800! 

Na een korte presentatie over nachtvlinders, gingen we naar buiten en ondanks de relatief lage temperatuur troffen we rondom het Trefpunt zo’n 30 verschillenden soorten. 18 belangstellenden bogen zich boven de stroop en onder de lampen over de nachtvlinders. Het was een gezellige en leerzame avond. Alle waarnemingen werden doorgegeven aan de nationale databank.