Donderdag 13 februari: 'de Grote Dag' of 'het Uur U', net wat u wilt. De slechtvalkkast en de drie insectenhotels zijn klaar. Met man en macht is er gewerkt om alles op tijd gereed te krijgen.

Om u een indruk te geven van de omvang van het project: in de drie insectenhotels zijn zo’n zesduizend (u leest het goed: 6000) bamboestokjes verwerkt en in de stammetjes zijn duizenden gaten geboord (ik heb nog nooit een insect dankjewel horen zeggen.) Dit is natuurlijk geen werk dat je op een donderdag even doet. Sinds kort kennen wij bij Rotta de begrippen overwerk en overuren.

André heeft tijdens de ontwerpfase en het bouwproces alles goed onder controle gehad. Hij is de rust en de kalmte zelve en zijn personeel heeft vele overuren gedraaid. Met een vrachtwagen van Groeneweg zijn de slechtvalkkast en de insectenhotels naar het Cargotec-gebouw aan de Waalhaven gebracht. Tussen haakjes: de gierzwaluwkasten hangen keurig netjes aan de dakroosters. We plaatsen de slechtvalkkast boven op de hoek van het dak. Een heel karwei. De kast wordt gevuld met 40 kilo grit en op de liggers van de kast ligt een aantal betonnen platen. De kast moet grote stormen kunnen doorstaan. Nou, ik kan u zeggen : die kast staat als een huis. De slechtvalk die erin gaat broeden heeft een schitterend uitzicht op de Rotterdamse haven en tevens een goed uitzicht op al zijn toekomstige prooien. De insectenhotels zijn door het bouwbedrijf bevestigd aan het betonnen muurtje langs het haventalud. Ad Somers en ik zijn er vandaag geweest en alles is prima naar onze zin gedaan.

Rotta bedankt alle medewerkers voor hun grote inzet. De grootste dank gaat uit naar André Gouw die op een geweldige manier leiding heeft gegeven aan dit megaproject.