Zaterdag 17 oktober j.l. zijn vrijwilligers van Rotta Natuurwerk en Rotta Onderzoek in het Schiebroekse park de verblijfkasten voor vleermuizen wezen controleren.

In eerste instantie was het ophangen van de laatste 3 kasten, geschonken door de gemeente Rotterdam, de opdracht. Maar toch aanwezig vroeg Anton, vleermuisdeskundige van Rotta, of wij tijd en zin hadden om alle aanwezige kasten te inspecteren op de aanwezigheid van vleermuizen. Het park wordt zowel in de zomer als in de winter gebruikt door deze mysterieuze dieren. Na de renovatie van het park, enige jaren geleden, is er door de deelgemeente als compensatie voor verloren natuur geïnvesteerd in allerlei typen kasten voor vogels en vleermuizen.Anton en Jesse zijn de laatste 2 jaar intensief bezig geweest met inventarisaties van vleermuizen en weten nu dat vooral in de wintermaanden rosse vleermuizen gebruik maken van de speciale kasten, ruige dwergvleermuizen vind je hier het hele jaar. De rosse vleermuizen zijn hier echt wintergasten, die komende vanuit Noord-Europa hier de winter doorbrengen. In tegenstelling tot veel andere soorten leven zij vooral in holten van bomen en kasten, de andere soorten vooral in grotten, bunkers en ijskelders.

Uiteindelijk vonden we 16 rosse en 2 ruige dwergvleermuizen, zij zijn allemaal gecontroleerd op sekse, van de rosse op een vrouw na allemaal mannen, de ruige waren man en vrouw in een kast. Dit werk mag alleen door een deskundige met een vergunning gedaan worden, Anton bezit beide.