Zaterdagavond 24 oktober jongstleden heeft Rotta in samenwerking met Euroster de Nacht van de Nacht verzorgd.

Euroster is dé Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde in Rotterdam. In de Nacht van de Nacht, een jaarlijks terugkerend evenement op de vooravond van het ingaan van de wintertijd, wordt aandacht gevraagd voor de lichtvervuiling in ons land. Veel steden laten in deze nacht de verlichting van monumenten etc. uit.

 

Rond 20.00 uur heeft zich een groep geïnteresseerden verzameld in het Trefpunt. Op de grote tafel ligt veel informatie over sterren, planeten, het weer etc. De grote telescopen zijn binnen blijven staan omdat de hemel zwaar bewolkt is en de verwachtingen niet goed zijn voor de komende uren.

 

Even na 20.00 uur gaat de groep onder leiding van Garry Bakker de duisternis in voor een avondwandeling. Met zijn bat-detector wordt er gezocht naar vleermuizen. Er worden er een aantal waargenomen, waarbij onder andere de watervleermuis. In een verhelderend verhaal wordt het opgevangen geluid, aangepast aan onze gehoormogelijkheden, afgespeeld. Op deze manier kan dus geluid van 40KHz hoorbaar gemaakt worden voor mensen.

Tijdens de wandeling komt van alles over de natuur en de omgeving ter sprake. Ook staan we even stil bij de hoeveelheid strooilicht van de kassen die in de directe omgeving het luchtruim vervuilen. Na een zeer interessante wandeling arriveren we weer bij ons Trefpunt.

Martijn Bak en Ben Verheijen, beide enthousiast lid van Euroster, nemen het tweede deel van de avond voor hun rekening. Niet buiten maar binnen. Middels een quiz komen er op een speelse en gevarieerde manier veel onderwerpen aan bod.

We kunnen terugkijken op een zeer geslaagde avond.

Euroster start in januari weer een nieuwe cursus Weer- en Sterrenkunde in ons Trefpunt. Wil je ook meer weten over dit onderwerp, kijk dan eens op de website www.euroster-rotterdam.nl.

Verslag en foto's: Ad Somers.