Roerganger: Henk Zomer, natuurgids: Rien van der Vorm, aantal deelnemers: 12.
We rijden naar Wassenaarse Slag en parkeren tegenover hotel/restaurant “Duinoord”. We blijven nog even in de auto zitten tot een gigantische hagelstorm is uitgeraasd. Nou, 3 minuten en de zon breekt door. Strak blauwe lucht is op komst vanuit het noordwesten. Dit mooie, stralende weer houden we de hele ochtend.

 Het eerste wat we zien is een grote kudde schapen, natuurlijk met een vrolijke herder en een blij kijkende herderin en een waakzame Bordercollie. Een hele kudde grasmaaiers.
Kramsvogels zitten er volop. Een groep Merels is op trek en in het zand zien we de sporen van een Ree en veel konijnenholen. Kennelijk gaat het goed met broer konijn want er liggen overal massa’s konijnenkeutels. Opvallend zijn de vele Goudhaantjes.


Duindoorn

De Duindoorns dragen nog veel bessen. We vragen ons af hoe het komt dat die bessen nog lang niet weggevreten zijn door de Kramsvogels en de Koperwieken. Die zijn er nog met velen in dat duingebied. Roodborsten, Huismussen, Pimpelmezen en Koolmezen springen en vliegen van hot naar her. Er staat een heel mooie Spaanse aak of Veldesdoorn met van die mooi getekende en belijnde stammetjes. Op die stammetjes zitten veel Korstmossen. Het gebied kenmerkt zich door de vele Corsicaanse dennen.


Gekraagde aardster

Wonderschoon is de Gekraagde aardster, nog redelijk goed intact. Veel deelnemers hebben zo’n Aardster nog nooit gezien. Nou, die kunnen ze nu mooi bijschrijven in hun paddenstoelenlijstje. Ook een Russula staat er nog vol trots. Opeens: “kiep, kiep, kiep”. De Grote Bonte Specht. We horen ook nog het gelach van z’n broertje, de Groene Specht. De grond is veelal begroeid met mossen. De bekendste zijn het Sterretjesmos en het Bekertjesmos. Galloways houden het gebied open. We zien drie van die kanjers. Heel in de verte grazen een paar Reeën. We horen en zien een Waterral, Meerkoeten en Aalscholvers.


Datura of Doornappel

Er staat een plant met vruchten gelijkend op kastanjes. De bladeren zijn al weggeteerd. Een Datura of Doornappel. Zeer giftig, niet aankomen, afblijven dus. Volgens Rien leg je daar een paard mee plat. Helaas hebben we geen paard om dat uit te proberen en niemand stelt zijn lichaam ter beschikking ten behoeve van de wetenschap. We zullen dus nooit te weten komen of Rien gelijk heeft. Doorlopen dus.
Voor ons op het pad nemen Vinken een heerlijk bad in een plasje water. Ze spetteren en spatteren en flodderen dat het een lieve lust is. Een genot om naar te kijken. Wij houden onze kleren aan hoewel we drang in ons voelen opkomen om mee te gaan doen.
Er staan twee grote prachtige Kardinaalsmutsen, vol met die mooie rode vruchten. Wonderlijk in deze tijd van het jaar. Maar ja, je bent kardinaal of je bent het niet en kardinaal word je niet zomaar. Een Ratelpopulier of een Esp laat met z’n mooie blaadjes dat typische ratelgeluid horen.
Katwijk verschijnt in beeld. Opvallend is de Soefi-tempel. Het Soefisme is een spirituele richting in de Islam. Het beoogt eenheid tussen alle mensen en ze prediken respect voor ieders religie en cultuur. Tijdens hun eredienst wordt er voor elke religie een kaarsje aangestoken.

Op naar het strand. Een stevige noordwester zorgt voor een ruwe zee met van die heerlijke schuimkoppen. Er lopen grote groepen van die ren-je-rot-vogeltjes rond, Drieteenstrandlopertjes. Eén van die vogeltjes heeft maar één pootje. Die kun je dus geen Drieteen meer noemen. Aan z’n overgebleven pootje zit een lang stuk vissnoer.


Rugschild van een inktvis

Op het strand liggen veel Wateralgen, rugschilden van inktvissen en visbakken afkomstig van vissersschepen. Hier en daar zien we een schoen. Gelukkig hebben we de harde noordwester in de rug, dus het tempo zit er redelijk goed in. In Brasserie “De Badmeester” is het koffie met het aloude bekende Rottavoer, al of niet met slagroom. In de Brasserie zitten enkele Huismussen te smullen van alle koek- en taartrestjes. Dit zijn de echte Huismussen. In de regen lopen we terug naar de parkeerplaats. Het rondje Meyendel van 3,5 kilometer houden we voor gezien. Dat lopen we wel een andere keer.
We hebben genoten van deze tocht: gezellig, mooi weer en veel gezien.
Dank aan de roerganger, de gids en aan alle deelnemers. Tot een volgende keer.

Tekst en foto's: Piet Mulder.


Berkheide