Deze datum stond al enige tijd in de agenda’s van een aantal Rangers genoteerd. Maar liefst 33 Rangers waren die dag naar het Trefpunt gekomen om een vogelhuisje in elkaar te schroeven.


foto: @ Carlo Schep

Dit jaar is gekozen voor een mezenkast. Als je die in onze tuinen ophangt is de kans groot dat er na een of twee jaar een paartje mezen komt broeden. Met het vlieggat op het oosten of noordoosten opgehangen, kan het zijn dat de mezen de kast goedkeuren en gaan bewonen. Probeer ook een plek te vinden die vanuit huis zichtbaar is. Dan kun je als je binnen zit de mezen goed volgen als ze broeden, voeren en als je geluk hebt zie je de jongen uitvliegen. Het is verstandig om de kasten nu al op te hangen omdat in de herfst en winter de koolmezen ook in de kast overnachten, soms met meerdere mezen tegelijk, om lekker warm te blijven.

Er was ook hulp van een opa, oma, een vader en een vrijwilliger om te helpen met bouwen. Die weten veel, dus dat helpt. Na een korte uitleg van Carlo over de volgorde van bouwen, mocht iedereen een bouwpakket uitzoeken en werd er keihard gewerkt. Het ‘huis’ begon steeds meer vorm te krijgen, al zat er wel eens een vlieggat aan de onderkant. Doordat alles geschroefd werd, was dat snel te verhelpen. Nadat het dak erop gemonteerd was, kon er worden geschuurd. Een mooi broedkastje voor mezen was het resultaat.

Er was ook nog tijd om buiten een lekkere wandeling te maken. St. Nicolaas kon helaas niet zelf komen, maar hij had wel strooigoed en chocomel laten bezorgen. De moeder van Ardjan had die lekker warm gemaakt en ingeschonken. Tussen de wandeling en het bouwen smaakte dat heerlijk.

We zijn benieuwd of er in jullie huisje mezen gaan overwinteren en of er een broedpaartje komt om het huisje in het voorjaar te huren.
Afwachten maar……….

Leiding en vrijwilligers, hartelijk dank voor jullie bijdragen.

Tekst: Carlo Schep


foto: @ Jan Kees Hoek

foto: @ Jan Kees Hoek

foto: Ketura Haveman

foto: Ketura Haveman


foto: Ketura Haveman