Zaterdagmorgen 5 maart, hebben we met ongeveer 20 cursisten de 2e excursie bij de BMP-cursus (Broedvogel Monitoring Project) gehad in de Heemtuin in het Delftse Hout.

De Heemtuin is een mooi onderhouden parkje met verschillende biotopen. Er is een kleine Blauwe reigerkolonie, er hangen veel nestkasten, waaronder een Bosuilenkast, er is een poeltje en er zijn prachtige houtrillen.

Het was vanmorgen om 07.15 uur nog best fris, met - 3C, toen we op de parkeerplaats verzamelden. Peter Ellferich die onze cursusleider is, heeft ons donderdagavond de manier van broedvogels noteren in het veld, en de latere interpretatie van de gegevens, volgens de standaard richtlijnen van Sovon, uitgelegd. Gelukkig is die verwerking van de telgegevens door ’auto-clustering’, tegenwoordig een stuk eenvoudiger.

In 2 groepen zijn we de Heemtuin doorgegaan, onderweg oefenend met broedvogels herkennen en op de juiste wijze op de kaart intekenen. Dat leverde leuke en leerzame gedachtewisselingen op. Na ruim anderhalf uur waren we terug op ons startpunt. De zon stond inmiddels te stralen. Met dank aan Peter keerde iedereen, na een korte evaluatie weer huiswaarts.

 

Tekst en foto's: Aria van Ballegoie