Nachtvlinderen met Rotta, de eerste avond van 2014-03-30. Gisteren was de eerste echt warme voorjaarsdag van 2014. Er was geen maan en weinig wind. Ideaal weer om te nachtvlinderen...

Via Facebook en de website dus nog even snel deze eerste vlinderactiviteit van 2014 aangekondigd. In de middag alvast met wat hulp van een paar jongeren het laken opgesteld bij het Trefpunt. Om half acht gingen de lampen aan, één in de 'voortuin' bij het clubgebouw en de reservelamp in de 'achtertuin.' Ook flink wat plekken gesmeerd. Dan begint het wachten op de vlinders en het publiek.

Beiden verschenen op ongeveer de zelfde tijd. De eerste vlinder was een micro, mogelijk betrof het een Bonte esdoornsteltmot. Zeker weten zullen we het nooit want om deze soort met zekerheid op naam te brengen moet er genitaalonderzoek gedaan worden en het is niet gelukt dit exemplaar te verzamelen. Hoewel de aantallen vlinders het niet haalden bij een zomernacht lieten toch een leuk aantal beestjes zich zien. Vooral typische voorjaarssoorten kwamen op het laken.

Kleine voorjaarsuil, Tweestreepvoorjaarsuil, Dubbelstipvoorjaarsuil en Nunvlinder waren in aantal aanwezig. Een Roesje snoepte van de smeer en van de spanners lieten zich de Hagedoornvlinder en de Vroegeblokspanner zich zien. Een eerst als Perentak gedetermineerde vlinder bleek na controle op waarneming.nl een Voorjaarskortvleugelmot te zijn, een vrij grote micro.

Al met al was het zeker een geslaagde eerste Nachtvlindernacht. Marion Braakman, Anton van Meurs, Martijn Moerman en Sven Melgert hebben meegeholpen met speuren en determineren. Omdat het weer vanavond (zondag 30 maart) ook erg goed lijkt te blijven zal ook vanavond bij het Trefpunt gevlinderd worden. Vanaf ongeveer een uur of half negen zullen de lampen weer aan staan en kan het puzzelen beginnen. Hoe laat het wordt hangt af van hoe goed de vlinders blijven vliegen. Jullie zijn van harte welkom in ieder geval.