Net als voorgaande jaren is Rotta ook nu weer van de partij bij Euro Birdwatch 2017. In mijn archief vind ik een overzichtje van 2005, dus dit is minimaal het 12e jaar! Wat deze editie betreft, hebben we goed en slecht nieuws. Ik begin met het slechte nieuws...

Slecht nieuws
De vogeltrek valt dit jaar wat tegen. Ondanks dat we met een enthousiaste groep tellers zijn (Cor, Maurice, Aria, Dick, Marijke, Anneke, Jochem, Chris en anderen), noteren we niet heel veel vogels. Waar zijn de graspiepers gebleven? We zien deze editie precies nul graspiepers, terwijl we er andere jaren vele noteren. Hoe komt dat? Deze editie valt wat vroeger in het seizoen, het is eind september nog redelijk warm en er staat een zuidwesten wind. Daarnaast gaat het in de loop van de ochtend regenen.

Goed nieuws
Het goede nieuws is dat we met een aardig koppeltje tellers zijn, dat het een gezellige boel is en dat we best leuke vogels zien. Wat dacht je van een boomvalk, een slechtvalk en twee sperwers! Een veldleeuwerik, wat boerenzwaluwen, honderden kieviten en zelfs wat kolganzen. Aria neemt het schrijfwerk weer voor haar rekening en dat is prettig. Uiteraard ook dit jaar weer veel discussie wat we wel of niet tellen. Is die ene houtduif een lokale vriend, of vliegt hij strak naar het zuiden? Tellen we nu wel of geen halsbandparkieten, eksters, lokale zwarte kraaien, etc. Ook dit jaar kwamen we er weer uit, zonder al te veel trammelant.

Om half twaalf gaat het harder regenen en vinden we het mooi geweest. Maurice vindt op de valreep nog een buizerd en zo is het roofvogelplaatje compleet.

Het overzicht van de waarnemingen van deze ochtend vind je hier.

Volgend jaar (1e zaterdag in oktober) zijn we weer van de partij en wellicht doe jij dan ook mee?

 


Trek van aalscholvers...Een boomvalk!Altijd even een gezellig praatje met de hardlopers...