Aantal deelnemers: 8, Roerganger: Jan Kees Hoek. Het Moretusbos is een parkbos op de grens van Nederland en Belgie. Het maakt deel uit van de Brabantse Wal die is ontstaan in de laatste ijstijd.

Ons startpunt is kasteel Ravenhof dat in Belgie ligt . Het beroemde theehuis “Gloriette” ligt in Nederland. Jonkheer Jan Moretus heeft dit parkbos in 1760 aangelegd. Opvallend zijn de lange rododendronlanen en de rododendronvelden. Als deze struiken zijn uitgebloeid vind ik ze wat saaiig. Na verloop van tijd komen we in het bos. Hier lange oprijlanen van Beuken en Dennen. Wel mooi om te zien. Er staan nog vele paddenstoelen, wel wat op hun retour, maar sommige paddenstoelen hebben nog hun originele kleur. Boven op de Huzarenberg, met picknickplaats, staat een schitterende, oude Beuk met onderaan de stam veel kronkelige uitlopers. Kenmerkend voor de vele Beuken in dit bos zijn de Tonderzwammen en de spechtennesten.

De uitgebloeide heidevelden kleuren enigszins rood. Echt mooi om te zien. Het zonnetje geeft specifieke lichteffecten op de velden en door de bomen. Boven op een heuvel kijken we uit over weilanden bezaaid met molshopen. Ron noemt dit de Albert Mol-weilanden. We worden uitgelachen door de Groene Specht. Even later zien we hem over de weilanden in zijn typerende vlucht voorbij vliegen.

Wat hebben we gezien aan vogels : Groene Specht, Winterkoningen, Roodborsten, Houtduiven, Koolmezen, Kraaien , Kauwen, Bonte Specht, Merels, Eksters, Gaaien en een grote groep Putters. Aan het eind van de wandeling hebben we heerlijk buiten op een terras kunnen zitten, in het zonnetje. Op de parkeerplaats stond een Belg doedelzak te spelen. Hij wilde weten hoe zijn doedelzak zou reageren op een wat vochtiger omgeving. Na een plezant gesprekje met de goede man keerden we huiswaarts. Dank aan Jan Kees Hoek.