Het is zaterdagochtend, tien voor half zeven. De wekker loopt af en de regen slaat hard tegen ons slaapkamerraam.
‘Nog even omdraaien. ’t is goed…’ denk ik als eerste. Kort daarop er toch maar uit, het wordt in de loop van de dag droog, zo wordt voorspeld. Marion en Hans doen bij ons thuis nog even een koffietje en dan op naar het Meijersplein. Daar is het nog guur en nat. Met in totaal 13 deelnemers naar de Haagse Parken. Als we uitstappen is het droog! We gaan op pad. Hans blijkt niet alleen een goede voorzitter, hij is ook een uitstekende voorloper.
Struinen © Marion van de Broek
Zonder dralen leidt hij ons door het Haagse Bos, Landgoed Oostduin, Clingendael, Oosterbeek en via Reigersbergen weer terug naar het beginpunt vlakbij Paleis Huis ten Bosch. Ondanks dat de zon niet schijnt, prachtige herfstplaatjes.
 
Beukenbos in herfsttooi © Dick Hoek
Met alle ambassades en internationale organisaties wordt Den Haag bevolkt door mensen van over de hele wereld. Dit geldt ook voor de bomen, planten en vogels die we in de parken tegenkomen zoals de Nijlgans, Italiaanse Aronskelk, Rododendron, Japanse Esdoorn, Montpellieresdoorn en veel meer exoten. We wandelen door het park Clingendael waar het bekende instituut is gevestigd. De grafzerken op het hondenkerkhof vlak bij het landgoed zijn in opdracht van Seyss-Inquart, die daar in de oorlog woonde, platgelegd omdat hij bang was dat zich er sluipschutters achter zouden verschuilen.
 
Welke paddenstoel is dit nu weer? © Dick Hoek
Tja,… welke paddenstoel is dit nu weer? Dat ging een stuk makkelijker op ‘de rotonde’ in het ANWB-hoofdkantoor (beschermd monument uit 1959). Bij de ingangspoort heet de Roodborst ons van harte welkom.
 
Roodborst bij de ingang van het ANWB gebouw © Dick Hoek
Naast een uitstekende koffiehoek is daar een klein expositie met onder andere oude Wegenwachtauto’s, verkeersborden en…. paddenstoelen. Het is niet voor niets dat de ooievaar het wapen van Den Haag siert, we zien er 10 bij elkaar. Aan het accent horen we dat het echte Hagenezen zijn.
Vlak bij de zwaarbeveiligde Amerikaanse ambassade komen we de Eekhoornbrug tegen die over de Benoordenhoutseweg hangt. Deze brug heeft ruim 140.000 Euro gekost en is bedoeld om de oversteek voor eekhoorns van het Haagse Bos naar Clingendael mogelijk te maken. Sinds 2014 hebben er misschien 12 gebruik van gemaakt….. zeg maar zo’n elfduizend per tripje… Gelukkig is de brug erg populair onder boommarters, van april tot juni dit jaar maar liefst 40 stuks!
 
De Eekhoornbrug © Dick Hoek
Aan het einde van de wandeling komen we langs Huis ten Bosch (er wordt niet naar ons gezwaaid..) en na dik 12 kilometer komen we weer aan bij de auto’s. Wat een prachtige dag was het weer! Een fraaie herfstwandeling door een schitterend gebied én… met gewoon goed weer. Dit laat maar weer eens zien: de Thuisblijvers hebben altijd ongelijk.
 
Verslag: Peter Wienbelt