Woensdag 5 november was de laatste keer van dit jaar dat de Kapoentjes op pad gingen. Het is een echte herfstdag: grijze mist en waterkoud. Maar voor de 13 Kapoentjes en hun papa’s, mama’s, opa’s en oma’s is dit geen probleem.

© Carlo Schep

Enthousiast de natuur in, op zoek naar paddenstoelen, mooie bladeren verzamelen die aan het verkleuren zijn. Waar blijft het bladgroen? Dat is vooraf al aan de kinderen uitgelegd. Maar ook letten op spinnenwebben, die nu extra mooi uitkomen en misschien vinden we nog insecten. Alle kinderen krijgen een loep, een loeppotje en een spiegeltje mee en de volwassenen een zoekkaart met diverse soorten paddenstoelen.

©  Annelies Peters

© Henk in 't Veen 

Er worden 2 groepen gevormd en als we het Trefpunt uitgaan kijken de kinderen eerst rond op het terrein en ontdekken daar heel veel Knolhoningzwammen, maar ook worden er nog kastanjes gevonden. Dan gaan we verder en al speurend zien we steeds meer paddenstoelen.

Gids Ben heeft veel te vertellen, maar er is ook veel te zien: een prachtig boomblad, dat alleen nog maar uit ragfijn kantwerk bestaat. Er wordt een kikkertje gevonden. Daarna wordt ‘Spring in ‘t veld’ weer vrijgelaten. Het water achter Het Trefpunt zit vol Kuifeenden, die daar bescherming bij elkaar zoeken. ‘Kijk…, zie je die Aalscholver in de boom en hier in het zand allemaal paardenhoeven: welke kant gaan ze op?’ Een kind komt aandragen met een galappeltje, waar weer veel over verteld wordt. Bij een boom wordt door kinderen de Grote parasolzwam ontdekt en later op een tak van de Vlier prachtige Judasoren.

© Henk in 't Veen 

Het is koud, maar iedereen is druk in de weer om ook wat te vinden. Met spiegeltjes kijken de kinderen onder de hoed van de paddenstoelen en onder de loep is een insect wel erg groot.

Dan wordt het Groot hoefblad gedemonstreerd: ‘Zet maar op, goed tegen regen en zon’. De helikoptertjes, vruchtjes van de Esdoorn, doen het ook altijd goed. ‘Gooi ze maar eens in de lucht’. Ook krijgen we nog een tip: met Brandnetels in aanraking geweest? Kneus Weegbreeblad en smeer dat maar op de zere plek.

De andere groep heeft onder leiding van Betsy ook veel paddenstoelen ontdekt – van piepkleine speldenknopjes tot mooie best grote exemplaren. Verschillende korstmossen op de boomschors zijn uitgebreid bestudeerd. We zagen de Meerkoeten door het kroos ploegen en het opsmikkelen. Een Zilvermeeuw stond in het gras te trappelen om een lekker wormenmaaltje te verzamelen. Een Blauwe Reiger vloog schreeuwend weg.

Kortom: het was een spannende wandeling met veel ontdekkingen. Als iedereen weer terug is, staat er limonade klaar voor de dorstige kelen en ook een lekker kaakje ontbreekt niet. De kinderen krijgen nog een verrassing: een loepje. Daarmee kunnen ze thuis fijn aan de slag. Ja, en dan is het tijd om naar huis te gaan.

Bedankt gidsen Ben, Carlo, Betsy en Gert voor de leuke en leerzame middag en we hopen er volgend seizoen weer bij te zijn.

Tekst: de oma van Sophie

 

© Henk in 't Veen 

© Henk in 't Veen