Wat boffen kinderen toch als ze Kapoentje zijn. En wat zijn er dit keer veel: wel 26 kinderen.

foto © Yvonne, oma van Evey

Voor iedereen was er gelukkig een stoel in het Trefpunt en toen we allemaal een plekje hadden gevonden vertelde Gert iets over het voorjaar. Maar veel Kapoentjes konden al prima antwoorden als Gert een vraag stelde. Dat er in het voorjaar veel jonge vogels worden geboren. En dat er in het voorjaar veel nieuwe planten groeien die ook weer groot worden. En dat je vaak sporen kunt vinden als je buiten loopt of speelt.

Opa Jan, de opa van Merel, vertelde nog iets over een oeverzwaluwwand en een ijsvogelwand. De mensen van Rotta hebben die wanden samen met opa Jan gemaakt en op een eilandje vlak bij het Trefpunt geplaatst. Het ziet er zo mooi uit dat we denken dat er wel ijsvogeltjes en oeverzwaluwen een nestje in gaan bouwen. We zullen het de volgende keer aan opa Jan vragen.

Nadat Gert nog wat mooie plaatjes heeft laten zien en verteld had dat we ook nog braakballen van uilen gaan pluizen, trokken we de jassen aan en gingen we in vier groepen op onderzoek uit. Groep Gert, groep Ben, groep Betsy en groep Carlo. En we hebben echt veel gezien en gehoord.

foto © Yvonne, oma van Evey

foto © Yvonne, oma van Evey

Elke groep had een zoekkaart van planten en vogels bij zich en elk Kapoentje een loeppotje en een vergrootglas. Groep Gert had wel 6 van de 9 planten gevonden, die op de kaart stonden. We vonden ‘oude’ paardenkastanjes, die al ontkiemd waren. Daar groeit dus een klein boompje uit. Gauw in een pot met aarde zetten en rustig afwachten maar. Wel water geven hoor!! Ben vertelde zijn groep over de paardenkastanje en het speenkruid. Betsy liet ook de speenvormige wortels zien. Ook de paarse dovenetel bloeide al.

foto © Mieke, moeder van Stef

We zagen veel sporen op het ruiterpad. Niet van een ruiter maar wel van een paard.

Boven ons, hoog in de lucht, zweefde een buizerd rustig z’n rondjes en het leek wel of hij ons in de gaten hield. Als je stil was, hoorde je hem ‘miauw’ roepen. Zou hij poezen lokken?

Carlo vertelde alles over riet. In de verte zagen we het riet als dakbedekking op een groot huis liggen. Dat isoleert goed en ziet er heel mooi uit.

foto © Carlo

We zagen nog veel meer, maar we moesten ook nog pluizen; dus gauw naar binnen. Eerst een glas limonade en een kaakje en toen na wat uitleg konden we braakballen pluizen. Je zag heel veel botjes en kaakjes van muizen met tandjes erin. Op een kaart konden de Kapoentjes alle botjes zien en elke keer als ze een mooi botje vonden, konden ze dat inkleuren op de ‘muizen’plaat.

We hebben veel gedaan en ik denk, dat de Kapoentjes goed sliepen ’s avonds.

Iedereen die heeft meegewerkt aan deze middag - namens de Kapoentjes - bedankt.

Tot de volgende keer,

Carlo

Het was een heerlijke middag en bedankt voor alle informatie. Julius, ons neefje vond het uilenballenpluizen het leukste. Hij was erg onder de indruk van die scherpe tanden van de muis.

Naema, mijn dochter, vond het vinden van de bloemen erg leuk en bleef speuren.