Het is deze keer lastig om te beginnen met het verslag. Het thema van deze dag is ‘lenteopdrachten’.

Nu had ik al gewaarschuwd even nog geen korte broek aan te trekken, maar dat het zo koud zou zijn hadden we niet verwacht. Temperatuur rond het vriespunt en een sterke wind uit het oosten. Echt heel koud.
Toch waren er ’s morgens 14 en ’s middags 15 Rangers die zich niets aantrokken van deze weersomstandigheden. En gelukkig had Carlo het programma iets aangepast. De speurtocht houden jullie tegoed.

 

De verwarmde werkplaats van Sjaak © Simon

Het programma bestond uit drie onderdelen. Werken met microscopen, beestjes en figuren maken van dingen uit de natuur; leren hoe we een verrekijker gebruiken en uitleg over de voedselketen.
Ik kan je vertellen dat we tijd te kort kwamen want de interesse van de Rangers was zo groot dat we makkelijk nog een uurtje langer konden doorgaan.

Overzicht microscopenworkshop © Astrid

 

De giga-honingbijen © Henny

Er waren vijf microscopen opgesteld door Gert, Ben en meneer Ad. Meneer Ad weet veel van microscopen en was speciaal gekomen om ons mooie dingen te laten zien.
Als je schoon slootwater door de microscoop bekijkt zie je ineens een heleboel leven in dat water. Allerlei kleine waterdiertjes rijden als Max Verstappen onder de lens door. Er werd steeds wat verteld en we moesten ook speciale dingen opzoeken terwijl we door de microscoop keken. De snuit van een mug, vleugels van een vlieg en de harige pootjes van de bij waren ineens heel goed zichtbaar. Ook de poot van een huisvlieg.
Zoals een van de Rangers zei: ’Door de microscoop zie je alles van heel dichtbij. Dat zie je met alleen je ogen echt niet’. Van imker Johan hadden we (dode) bijen gekregen: een koningin, darren en werksters. Prachtig om ze met elkaar te vergelijken. Door de microscoop kon je ze 20 keer vergroten; best eng soms.
Ben had wat skeletresten van een woelmuis (uit een braakbal van de uil) op zwart papier onder de microscoop gelegd. Zo probeerde een van de Rangers een deel van het skelet weer aan elkaar te passen. Dat kon je nu prachtig zien. Ook het gebit van de woelmuis was nu duidelijk zichtbaar. Tijdens het uilenballen pluizen de vorige keer kon je het grof zien maar nu, met de microscoop was het echt gaaf. Deze woelmuis moest wel naar de tandarts want we zagen dat hij zijn tanden niet zo goed had gepoetst. Ben legde uit dat je kan zien aan de tanden of het een vleeseter of planteneter is geweest. Of dat hij beide kon eten. De tijd vloog voorbij.

Creatief met - natuurlijk - hout en fazantenveren © Simon

Lekker geconcentreerd bezig! © Astrid

Via een drinkstop gingen we naar Sjaak die in ons tuinhuis van alles had klaarliggen om mooie dingen mee te maken. Zo lagen er takjes, gezaagde schijfjes hout, kraaltjes, veren van een fazant, boa veren, draad, boormachines en nog veel meer. Sjaak had wat voorbeelden gemaakt, maar de meeste Rangers hadden eigen ideeën. Al gauw hoorde je het geluid van boren, knippen en zagen en groeiden er allerlei leuke creaties. Gelukkig dat we in het tuinhuis verwarming hadden. Het was 7 graden C, maar om te werken een prima temperatuur. In heel wat huizen van de Rangers staat vanaf nu weer een mooi zelfgemaakt kunstwerk.

Turen naar de IJsvogel, koud! © Simon

De derde opdracht had weer te maken met lenzen om door te kijken. Eerder keken we door de lens van de microscoop, nu door de lens van de verrekijker. Carlo legde uit hoe de verrekijker werkt. Ook leerde hij een trucje hoe je snel iets kan vinden. Eerst met het blote oog de richting bepalen, dan met de kijker in dezelfde richting kijken en vervolgens je doel zoeken door hele kleine stukjes in die richting te bewegen.
Alle Rangers kregen een kijker en dik ingepakt gingen we naar buiten. In de tuin en aan de overkant van de vijver waren 8 opdrachten verstopt. Een paddenstoel, vos, zwijn, ree, slang en drie vogels. De kunst was om die met de verrekijker te vinden en te bespieden. Doordat je de verrekijker gebruikt hoef je niet dichtbij te komen en verstoor je de vogel niet, terwijl je hem toch goed kan zien. Gauw naar binnen.

De V van voedselketen © Carlo

Carlo had het bordje met verboden toegang op de trap omgedraaid dus we konden lekker op zolder zitten en praten over de voedselketen. Veel Rangers weten daar al over te vertellen. Na wat hardop denken met elkaar konden we alle vragen oplossen.
Ondanks de kou hadden we toch een leuke maar vooral leerzame dag.
Wij worden als kinderwerkroep regelmatig geholpen door mensen achter de schermen. Vandaag wil ik deze mensen toch even bedanken, want door hun kennis en medewerking was deze dag zo leuk.
Meneer Ad van de microscopen, Johan de imker voor de bijen, Damiën voor het uitlenen van de preparaten, gildepoelier Van den Berg uit Berkel voor de fazantenveren en niet te vergeten Sjaak voor de knutselhulp en John en Meta voor het drinken. Het eigen team en tenslotte alle fotografen. We gaan weer proberen een leuk fotoboek samen te stellen.
Tot 14 april. Dan is het hopelijk al wat beter weer en gaan we dingen doen die te maken hebben met Nieuw Leven.
Groet, Carlo

Groepsfoto met eigen creaties © Ben