Ze vliegen weer af en aan in mijn tuin, en in die van de buren en ver daarbuiten. Ik heb het over de pimpelmezen met hun hele hoge piepgeluidjes.

Als zangvogel uit de familie van de vliegenvangers heeft roodborst (Erithacus rubecula) met zijn relatief grote ogen en fel oranjerode borst een ongekend hoog knuffelgehalte.

Vink (Fringilla coelebs), ook wel zang-, boek-, of botvink genoemd en zelfs charlotte, is een het in ons land meest voorkomende en bekendste lid uit de familie der vinkachtige.

Met 17 kinderen, vader en moeder, opa en oma luisteren we in het Trefpunt geboeid naar Gerts kleurige presentatie over de herfst.

De 35 Rotta jaren die achter ons lagen waren aanleiding om ons op een winterse zaterdag fietsend in beweging te zetten.

'Kijk opa, er zitten allemaal kleine bolletjes wol in de boom!' roept mijn kleindochter enthousiast en ze drukt haar neus tegen het raam.

Idylles zijn bloemrijke plekken voor vlinders, bijen en mensen. Daags na de feestelijke opening op 23 september jl. is de idylle aan het Offenbachplantsoen in Berkel en Rodenrijs volledig gemaaid.

Koperwiek, met zijn opvallende roodkoperen of roestrode flanken en brede wenkbrauwstreep is slanker en kleiner dan de zanglijster, maar wel met net zoveel donkerbruine stippen op de borst.

Erfvogels leven op het boerenland, op en rondom boerderijen en landelijk gelegen woningen, op erven, in hagen en houtwallen.

Ik zie hem boven het veld vliegen. Met zijn puntige vleugels en relatief lange staart kan het niet missen: torenvalk. Ik word stil van binnen als ik er naar kijk, puur zen.

Sturnus vulgaris is een zangvogel en hoewel hij het hele jaar in onze streken te zien is, is het een heuse trekvogel, want spreeuwen die in het najaar in onze omgeving verblijven, kwetteren Scandinavisch of Russisch, terwijl onze zomergasten gedurende de wintermaanden lekker van de zon genieten in Zuid-Europa.